Tänään hain kirjastosta Vilanderin Koirankorjauskirjan, jonka olin varannut ja vartonut sitä jo tovin. Vaikka Jade ei välttämättä suurta remonttia tarvitse, tähän kirjaan oli jo pelkän hypen takia tutustuttava ja ainakin Jaden ohjaajassa on pikkuvikaa ;)

224 sivua lukaisin parissa tunnissa, mielenkiintoista ja selkeää tekstiä. Kirjassa on esitelty yleisimmät koiraongelmat ja niiden ratkaisut. Hyviä ja kokeilemisen arvoisia ohjeita annetaan mm. eroahdistukseen, remmirähinään, johtajuusongelmiin, aggressiivisuuteen ja tottelemattomuuteen.
Kirjassa käsitellään ongelmien lisäksi ongelmien ehkäisemistä oikean pennun valitsemisesta alkaen.

Vilander kertoo myös värikkäästä koirahistoriastaan ja omasta kasvatustyöstään mm. saksanpaimenkoirien parissa. Hänellä on laaja kokemus eri rotuisista koirista ja eri ongelmien kanssa kamppailevista koiranomistajista.

Jonkin verran miehen koulutusmetodeihin koiraneuvolaa seuranneena ja television koiraohjelmia katsottuani olinkin jo perehtynyt. Suurimmilta yllätyksiltä vältyin siis, mutta opin myös paljon uutta, mm. kolinapurkin käytön monipuolisuudesta.

Huomioimattomuutta Vilander tarjoaa ratkaisuksi johtajuus-ongelmiin, hän kertoo useita esimerkkejä hyvin dominoivista vaikeista tapauksista, missä jo kolmen viikon kuuri huomioimattomuutta on kääntänyt tilanteen selälleen.

Kaikki kirjassa on maalaisjärjellä selitettävää koiran käytöksen korjaamista, mutta usein juuri näin yksinkertaiset ratkaisut ovat vaikein keksiä.  Meillä kolinapurkki tulee taas otettua entistä useammin lenkille mukaan, Vilanderin kirjan neuvojen mukaan :) Myös koiran turhaa paapomista, jonka siis hyvin tiedostan, on vähennettävä.

Tämä kirja kannattaa lukea, vaikka ei kokisi tarvetta "koiran korjaukselle". Näistä neuvoista on hyötyä varmasti jokaisen koiranomistajan arjessa, ja omissa asenteissa ja ajattelumalleissa tarkistamisen varaa.

Suosittelen kaikille koirallisille ja koirista kiinnostuneille. Viisi tassua viidestä!